2011 m. rugpjūčio 2 d., antradienis

Vokiečių pinčeriai :)

Šiaip man patinka visi šunys, tačiau daugelis veislių papuola į tam tikras kategorijas. Tarkim, yra "veislės, kurias mielai auginčiau". Gyvenant su vilkšuniu šis sąrašas grėsmingai traukiasi, bet ten vis tiek galima rasti saliukius, šibas, šikoku ir šiperkes, taip pat kišu, Hokaido šunis bei miniatiūrinius bulterjerus - negaliu atsispirti rykliškiems jų snukeliams (tai bent įvairovė, ne? :)) Dar yra šunys, kurie man labai patinka, bet auginti juos vargu ar galėčiau - sąrašas siaubingai ilgas, nuo Havanos bišonų iki kurtsharų. O dar yra veislės, kuriomis aš labai slapta žaviuosi... Sąrašas dėl slapto žavėjimosi ir yra slaptas (na ok, tokie gėriai kaip pikardai jame yra, pavyzdžiui, kiek žmonių žino, kaip jie atrodo? :D), tačiau vieną tokią veislę labai noriu parodyti... Tadadaaamdadaaaaam!

Vokiečių pinčeriai


Veislė reta - reta ne tik Lietuvoje. Gal dėl to, kad šunys nepasižymi nei įspūdingais gaurais, nei ekstremaliu dydžiu, nei ryškia spalvų įvairove. Nors jei atvirai - nesuprantu, kodėl taip nedaug žmonių "atranda" šią veislę. Juk tai universalaus dydžio, trumpo kailio šuo, tiesiog augink ir džiaukis. Toks mažas dobermanas, tik ne toks mažas kaip cvergpinčeriukas :) Toks... tikras šuo. Va ką apie juos rašo veislyno "Ugninis agatas" internetinis puslapis:

Vokiečių pinčeriai - (kitaip standartiniai yra vidutinio ūgio (45-50 cm, 14-20 kg), trumpaplaukiai, labai sveiki, ištvermingi, stiprūs, linksmi šunys. Šiuo metu, tai yra labai reta veislė visama pasaulyje, Lietuvoje jų vos keletas. Šie šunys turi puikių tiek charakterio, tiek išvaizdos savybių, kurios buvo naudojamos išvedinėjant dobermanus, nykštukinius pinčerius. Anksčiau tai buvo universalus ūkininko šuo: saugodavo ūkininko turtą, lydėdavo savo šeimininkus, sekdavo paskui žirgą, arklidėse gaudydavo žiurkes. Dabar šie šunys liko puikūs sargai, bet tuo pačiu labai švelnūs, linksmi, paklusnūs savo šeimininkams, nors tai ir nepasitikintys svetimais šunys, jie niekada nerodo agresijos. Šuo puikiai tinka gyventi bute, nes yra vidutinio ūgio, neloja be reikao, kadangi jie lengvai dresuojami, tinka agility ar kitam sportui, puikiai sutaria su vaikais. Šuns kailis nereikalauja jokios įpatingos priežiūros.Savo išvaizda pinčeriai labai panašūs į šnaucerius (mitelšnaucerius) (nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tai visiškai skirtingi šunys): anksčiau buvo švelniaplaukiai (trumpaplaukiai) pinčeriai ir šiurkčiaplaukiai pinčeriai, jie ir kergiami buvo tarpusavyje. Tik 1892 metais šiurkčiaplaukiai pinčeriai pavadinti šnauceriais, nuo tada šnauceriai ir pinčeriai tapo dvi skirtingos veislės.

Beje, šiame veislyne šiuo metu kaip tik ir šuniukų yra ;) Mažų ryžų velniūkščių :)
P.S. dar truputis ryžos chebros :)

2 komentarai:

  1. Koks sutapimas :) - man jie irgi labai faini :) toks stambesnis, krėsnesnis, "kietesnis" vipetas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Su vipetu sugretinti nebuvo kilusi mintis, bet kai parašei... Na taip, greitas, grakštus, judrus šuo, tik masės daugiau turi :)

    AtsakytiPanaikinti