2011 m. balandžio 12 d., antradienis

Gera naujiena

Tik ką sužinojau Bruknės rezultatus dėl tokio bjauraus reikalo, kuris angliškai vadinasi Degenerative Myelopathy (gal kas žino, kaip versti į lietuvių kalbą?). Trumpai tariant, tai yra toks susirgimas, dėl kurio šuniui kyla problemų su galinėmis kojomis ir jų valdymu. Šiaip jau yra visokių neaiškumų ir abejonių, net iš paveiktas šios ligos šuo nebūtinai turi judėjimo problemų, vadinasi, turėtų būti dar kažkoks faktorius, kuris tą ligą "paleidžia". Kaip bebūtų, suserga tik paveikti šunys (DM/DM), tad veisiant reikia vengti pavojingos kombinacijos, t.y. kergti du paveiktus šunis. Dalykas tas atrodo nesmagiai:

Serga ir kitų veislių atstovai, sakyčiau, čekoslovakų vilkšunių situacija gan gera - net ir tie DM/DM šunys sulaukia garbaus amžiaus neturėdami jokių judėjimo nesklandumų.
Pikčiausiam priešui nelinkėtum va tokių bėdų su šuns judesiu...

Prisimenam biologijos pamokas ir susidėliojam:
DM/DM - paveiktas (sergantis šuo), DM/N - nešiotojas (toks šuo niekada šia liga nesusirgs) ir N/N - sveikas, neturintis to geno visai.
Tad jei kergsim du šunis, kurie yra DM/DM - visi jų šuniukai bus paveikti :(
Jei kergsim paveiktą su nešiotoju, 3/4 šuniukų bus paveikti, 1/4 - nešiotojai.
Jei kergsim paveiktą su sveiku, visi šuniukai bus nešiotojai (bet jie niekad nesirgs, todėl tokia kombinacija yra nieko blogo).
Jei kergsim nešiotoją su nešiotoju, pusė šuniukų bus nešiotojai, ketvirtadalis jų bus sveiki, o dar ketvirtadalis - paveikti (jau nelabai gerai... )
Kergiant nešiotoją su sveiku, 3/4 šuniukų bus sveiki, ketvirtadalis - nešiotojai.
Na ir žinoma kergiant du sveikus šunis, visi jų šuniukai irgi bus sveiki.

Danielos dėka, šiuo metu daugybė čekoslovakų vilkšunių tiriami nemokamai - tai nepaprastai puiki galimybė veislei (Daniela, díky!). Va taip va yra su tuo Degenerative Myelopathy. Ai, bet kodėl aš tai pasakoju. Taigi atėjo Bruknės rezultatai :) Bruknė (Walkiria Girios dvasia) yra visiškai sveika - N/N :) Valiooo! O turint omeny, kad nusižiūrėtas kavalierius kitam bandymui iškrapštyti iš jos šuniukų irgi yra N/N, galim tik pasidžiaugti :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą